Čas adventu a Vianoce sú o zdieľaní radosti, lásky, ale aj chutí. Máte aj vy zvyk vymieňať si počas vianočných návštev koláčiky s rodičmi, svokrovcami, švagrovcami? Ak hľadáte inšpiráciu na sviatočné pečenie, alebo tipy na originálne vianočné darčeky, tento článok vám prinesie oboje.
A adventom a Vianocami sa už tradične spája vôňa perníčkov, škorice, punču,... z nášho čánku na vás zavanie vôňa, čokolády, kávy či orieškových krémov. Ukážeme vám, ako si pripraviť jednoduché koláčiky, ktoré potešia oči aj chuťové poháriky – tartaletky a parížske rožky. Do plniek na tartaletky sme použili kvalitné produkty slovenského výrobcu Slowtella.
Ako sa robí cesto na tartaletky? Ktorý je najlepší recept na tartaletky?
Spiklenecké tajomstvo pre ulietané ženy prezradené hneď v úvode: tartaletky a základy na parížske rožky som si kúpila už hotové. Stačí ak do vyhľadávača na internete zadáte "tartaletky polotovar" alebo "košíčky na tartaletky" či "hotové tartaletky" a nájdete ich v ponuke potravinových reťazcov alebo v rôznych menších cukrárskych eshopoch.
Hoci to nie je tradičné pečenie ako v kuchyni u babičky, hotové polotovary dokážu zamestnaným a ulietaným maminám alebo neskúseným pekárkam ušetriť drahocenný čas. Ten môžu venovať ďalším prípravám na Vianoce, rodine alebo jednoducho chvíľke pokoja pri šálke kávy a knihe. Mnoho detí aj dospelých dnes zápasí s intoleranciami a alergiami, no aj pre nich existuje riešenie. Stačí sa poobzerať vo svojom okolí, často v období Vianoc šikovné pekárky predávajú aj bezlepkové alebo bezlaktózové tartaletky. Možno prídete o pocit napätia pri vyklápaní tartaletiek z formičiek - zostane celá alebo praskne? No o to viac si môžete užiť ich zdobenie a využiť vašu kulinársku fantáziu.
Aký krém je najlepší na náplň do tartaletky?
Tu sú 4 osvedčené recepty na základné krémy, ktoré sú dokonalé samy o sebe, ale zároveň poslúžia ako skvelý základ na pridanie orieškových, čokoládových či ovocných príchutí. Sú jednoduché, no vždy ohúria:
Maslový krém (klasika, ktorá nikdy nesklame)
Zloženie:
- 250 g nesoleného masla (mäkkého, izbovej teploty)
- 200 g práškového cukru (množstvo môžete upraviť podľa chuti)
Postup:
Maslo spolu s cukrom vyšľahajte do svetlej, nadýchanej konzistencie (asi 5 minút). Že je maslo poriadne do penista vyšľahané spoznáte podľa toho, že trošku zbledne jeho farba a ak ho ochutnáte, necítite na jazyku cukrovú konzistenciu, cukor sa v masle rozpustil.
Do maslového krému môžete zašahať na zjemnenie aj puding. Získate väčšie nožstvo krému, bude aj menej mastný, chutnejší.
Uvarený a vychladený puding, v približne polovičnom množstve ako je množstvo maslového krému. Keď puding uvaríte a nechávate chladnúť, zakryte ho potravinárskou fóliou aby sa na ňom neurobila koža (fóliu jemne položte priamo na povrch pudingu, nielen na vrch misky). Príchuť pudingu voľte podľa toho aký krém sa chystáte urobiť - vanilkový, čokoládový alebo ovocný?
Čokoládová ganache (nadčasová dokonalosť)
Zloženie:
- 200 g kvalitnej čokolády (horkej, mliečnej, podľa chuti)
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Smotanu zohrejte na miernom ohni, až kým nezačne jemne bublať, no nesmie vrieť.
- Čokoládu nasekajte na malé kúsky a zalejte horúcou smotanou.
- Nechajte 2–3 minúty odstáť a potom jemne miešajte, až kým sa čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém.
- Ganache môžete nechať mierne stuhnúť a použiť ako jemný krém alebo ju vyšľahať na ľahšiu konzistenciu.
Všetky základné krémy sú ako biele plátno – môžete nechať vyniknúť ich čistú chuť alebo ich dochutiť orieškami, voňavými zložkami alebo ovocím.
Mascarpone krém (ľahký a luxusný)
Zloženie:
- 250 g mascarpone
- 200 ml šľahačkovej smotany (33 % tuku a viac)
- 50 g práškového cukru (alebo podľa chuti)
Postup:
- Mascarpone vyšľahajte s práškovým cukrom, kým sa cukor nerozpustí.
- V samostatnej mise vyšľahajte šľahačkovú smotanu do polotuhej konzistencie.
- Opatrne vmiešajte vyšľahanú šľahačku do mascarpone krému.
Mascarpone krém je obľúbený nielen pre svoju bohatú a krémovú konzistenciu, ale aj pre svoju univerzálnosť – ľahko sa kombinuje s rôznymi príchuťami a je ideálny na rýchlu prípravu lahododných tartaletiek a iných dezertov.
Mascarpone krém je menej náročný na prípravu, maslový krém však môže byť stabilnejší pri izbovej teplote, čo z neho robí skvelú voľbu pre dlhšie skladovanie alebo komplikované cukrárske dekorácie.
Švajčiarsky krém - Swiss Meringue Buttercream
Zloženie:
- 4 vaječné bielky
- 200 g kryštálového cukru
- 300 g mäkkého masla (nesoleného, izbovej teploty)
Postup:
V miske zmiešajte bielky a cukor. Misku umiestnite nad vodný kúpeľ a za stáleho miešania zahrievajte, až kým sa cukor v bielkoch úplne nerozpustí. Teplota by mala dosiahnuť približne 70 °C. Po rozpustení cukru presuňte misku do mixéra s balónovou metičkou a šľahajte, najskôr iba mierne, kým sa vytvorí pena a potom na najvyyššom stupni, kým sa nevytvorí tuhý, lesklý sneh. Po kúskoch pridávajte mäkké maslo a neprestávajte šľahať, až kým sa nevytvorí hladký a jemný krém.
Švajčiarsky krém je luxusný a hodvábne jemný. Patrí medzi najobľúbenejšie krémy medzi profesionálnymi cukrármi, pretože je stabilný, výborne sa s ním pracuje a jeho jemná textúra nie je príliš sladká.
Vyberte si jeden zo zákadných krémov a skombinujte ho s rôznymi príchuťami
Čo všetko na ochtenie krémov môžete použiť? Vanilkový extrakt, čokoládu, ovocné pyré, karamel, orechovú pastu, kávovú pastu, citrónovú šťavu, citrónovú alebo pomarančovú kôru.
Ako som postupovala ja? Urobila som si základný maslový krém a skombinovala som nasledujúce príchute:
- malinové želé a pistáciový krém
- malinové želé a kávový krém a čokoládová ganáž
- malinové želé a okoládová ganáž
- mangové želé a mangový krém
Mala som pripravených celkovo 24 tartaletiek a 12 základov na parížske rožky.
- Množstvo krému som si prispôsobila, robila som ho z 250 g masla.
- Do jednej časti maslového krému som primiešala mleté pistácie zo Slowlandie, do ďalšej časti kávovú Slowtellu a do ďalšej časti trošku vychladeného mangového pyré.
- Keď sa mi krém minul, zvyšné košíčky som zaliala čokoládovou ganážou z mliečnej čokolády Milk Peru zo Slowlandie.
- Čokoládovú ganáž som použila aj na parížske rožky, no najskôr som ich ozdobila krémom - pistáciovým alebo kávovým a dala stuhnúť, potom trošku poliala ganážou - robila som to prvý raz, tak som skúsila poliať ich po troške lyžičkou - možno by sa mali namáčať?
Ovocné želé som robila z mrazeného ovocia - cca 1/2 šály ovocia trošku podliať vodou, pridáte trochu cukru (podľa vašej preferencie sladšie či menej sladké) a trochu vody. Maliny som nechala aj so semiačkami, kto chce mať úplne jemný dezert, môže ich po uvarení prepasírovať cez sitko. Mango som najskôr rozmixovala ponorným mixérom na jemné pyré. Varíte, kým sa ovocie rozvarí, rozpadne a vytvorí džemovitú konzistenciu. Do ešte vriaceho ovocia som pridala trošku tortového želé rozmiešaného vo vode (poslúži vám aj škrob či puding), aby som získala hustejšiu konzistenciu. Asi do polovice som naplnila tartaletky ovocným želé. Zvyšok krémom. Krém som si naplnila do obyčajného igelitového vrecka, kde som odstrihla roh - stačí vám aj obyčajné igelitové vrecko, ale kto má doma špičky a vie s nimi zdobiť, o to krajšie jeho tartaletky môžu byť. Vrch som ozdobila čokoládovou ganážou alebo pistáciou či mletými pistáciami. Ale môete aj ovocím a jedlými kvetmi, o to krajšie koláčiky nakoniec budú.
Moja sestra hovorí, že pečenie koláčikov je ako chemický pokus, že ak dodržím recept, váženie a postup, tak sa mi nemá čo nepodariť. Neverím! Ale zároveň priznávam bez mučenia - často varím len tak "odhadom": Ochutnám, prisladím. Husté je? Zriedim... 🙂 Rada pozerám relácie o varení či pečení, ako teraz Pečie celé Slovensko - okukávam postup a vravím si, že však takto nejako to robili... Pri varení si recepty už nehľadám, ale pečenie je iné, aspoň v základoch sa snažím dodržať recept, no improvizácia sa mi stále núka a ja dvíham jej hodenú rukavicu 🙂
Moji dvaja maškrtníci mi chodili kradnúť spopod rúk už holé košíčky a základy rožtekov. A potom chceli ochutnať každú kombináciu, ešte koláčiky ani nestuhli 🙂 Vravela som im, že trošku mi musia nechať aj na fotenie na druhý deň, že viac lahodná bude tartaletka, ktorá od ovocného želé zmäkne.
Videla som úžasné video, kde mali viac krémov a vkladov a keď tartaletku prekrojili, tak rez vytvoril krásny obrázok... nuž ja aspoň takto, z nedele z rána:
Produkty zo slovenskej firmy Slowlandia na vianočné pečenie
Slowlandiu založili manželia Michal a Zuzana Repíkovci v rodnej Nitre v roku 2017. Všetky produkty z prémiových orechov, kakaa, zdravých sladidiel a ďalších surovín sa vyrábajú priamo v Nitre. Výrobe predchádza starostlivý výber surovín a receptúry zamerané na zdravé mlsanie - menej cukru a používa sa iba kokosový, žiadny palmový tuk, iba veľa orieškov, kvalitné kakaá a káva, žiadne mlieko ani lecitín.
Zaručenú kvalitu prinesie aj vlastné pestovanie orieškov. V roku 2023 manželia vysadili prvých 5 000 liesok, ku ktorým postupne pribúdajú desiatky tisíc ďalších odrôd. Vďaka tým budú lieskové oriešky v orieškových maslách už o pár rokov z ich vlastného sadu pri Nitre.
Už som v texte spomenula produkty, ktoré som použila na moje tartaletky - pistácie, kávovú Slowtellu aj mliečnu čokoládu Milk Peru. Určite sa vám oplatí nakuknúť na webe Slowlandie do kategórie Suroviny, kde nájdete väčšie balenia mandlí, lieskovcov, bio kakaového prášku aj čokolády - od bielej cez mliečnu a horkú, a samozrejme pravá vanilka. Všetko vecičky tak prepotrebné na vianočné pečenie. Vyberajte, čo vášmu mlsnému jazýčku viac sedí: lieskovo-orieškové Slowtelly - hladučká alebo chrumkavá, mandľový či pistáciový krém alebo kokosový s bielou čokoládou? Všetky môžete použiť do základných krémov na zákusky. Naviac, na ozdobu tu nájdete aj lyofilizované jahody, čučoriedky alebo ríbezle.
Produkty som dostala podľa môjho výberu na recenziu a myslím, že skúška vianočného pečenia vyšla na výbornú, pred Vianocami "napečiem znova" aj na výmenu k svokrovcom a k mojej sestre. Naviac, ak máte príbuzných, čo radi ochutnávajú, môžete tu nájsť aj darčekové balenia s orieškovými krémami, vínami, alebo si môžete vyskladať balíček podľa vlastného výberu. Ja som si vybrala ešte slané mandle s bylinkami, ktoré su tak jemnučké a mäkučké, že som mala problém neochutnávať znova znova a nechať si trošku na slané pagáčiky podľa receptu od starej mamy, ktorý vám prezradím v ďalšom článku a tiež lieskovce v bielej čokoláde s rakytníkom a farebné mandle. Maškrtníkov môžete prekvapiť v Mikulášskom balíčku alebo aj pod stromčekom...